dimarts, 28 de febrer del 2017

La Ruta de L’Escanyapobres. Autor III

Obres transcendents de Narcís Oller 



La papallona és una obra que conté més elements propis del fulletó que no pas de la novel·la realista-naturalista. Explica la història de la Toneta, una noia òrfena i ingènua que s’enamora d’un estudiant de dret benestant que es diu Lluís. L’acció se situa en la Barcelona dels anys 1867 i 1868, anys en què ja es poden apreciar els símptomes dels canvis finiseculars de la capital catalana. Es tracta d’una obra que destaca per l’exactitud els seus diàlegs, la riquesa de les descripcions i la psicologia dels personatges. 




La bogeria conta la història d’en Daniel, un jove que pateix una malaltia mental que el portarà a treure’s la vida. L’autor va convertir molts dels personatges de la novel·la en alter ego d’amics seus, i fins i tot de si mateix, i en feu una profunda anàlisi psicològica.














La febre d'or parla sobre la davallada de la borsa. El personatge principal és Gil Foix, un fuster que gràcies a la inversió que fa a la borsa aconsegueix una gran quantitat de diners i, consegüentment, la seva família ascendeix  de classe social. Emperò, anys més tard, amb l'enfonsament de la borsa, perd tots els diners i torna a la fusteria.










Pilar Prim és una novel·la que explica la història d'una jove que es veu obligada a ser viuda tota la vida si no vol perdre l'usdefruit de la fàbrica que pertanyia al seu marit. En un viatge a Puigcerdà, lloc on les famílies de classe alta solien estiuejar, coneix en Deberga, un home galant amb el qual estableix una relació d'afecte. Aquesta obra reflecteix les convencions socials de l'època i les dificultats en què es trobaven les dones ja que moltes vegades havien de triar entre conservar l'honor o casar-se amb qui realment estimaven. 







En la novel·la Vilaniu s'hi poden distingir dues parts: la primera és la més realista, ja que està ambientada en la Festa Major i s'hi tracten els costums i  les tradicions del poble rural que és Vilaniu, mentre que la segona se centra en la relació dels personatges Isabel de Galceran i Albert, els quals pertanyen respectivament a les dues famílies de cacics de Vilaniu que estan enfrontades. Finalment, Isabel avorta, emmalalteix i mor, i Albert se suïcida.
Per tant, sembla evident que Oller, en aquesta obra, reflecteix la decadència dels pobles rurals. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada