dimecres, 1 de març del 2017

La Ruta de L’Escanyapobres. Autor IV

Narcís Oller és viu


Efectivament, el llegat de Narcís Oller segueix sent vigent i de gran rellevància.

Com hem vist, l’autor es va inspirar en models europeus per introduir el que va esdevenir la novel·la moderna catalana. Això l’ha convertit en un clàssic de les lletres catalanes i han estat nombrosos els seus homenatges.

Oller és present en diverses ciutats i pobles que hi dediquen carrers i places. Us adjuntem les imatges dels carrers que porten el seu nom a Valls, Tarragona i Reus i la plaça de Barcelona, respectivament.







Aquesta ha estat únicament una petita mostra, però també hi ha carrers amb el nom de l'escriptor a llocs com Cambrils, Terrassa, El Vendrell, Lloret de Mar, Puigcerdà, Roses, Sant Pere de Ribes, Barberà del Vallès, Malgrat de Mar o Tordera.

De fet, no només el trobem en els noms sinó representat en un parell de bustos, a Barcelona i Valls. El primer va ser esculpit l'any 1932 pel reconegut Eusebi Arnau i es troba a la plaça que porta per nom el del mateix autor. El segon és una obra de 1964 de l’escultor Josep Busquets i es troba a la plaça del Quarter de Valls.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqCHNnd6yMXYiwl2lOGiaxRg66O8ydGZqxXtHNGSORsgJGADstAXHgFzUsW13PCuaNtO8c4HELLf6gaGIHEv91qzKcGTZfQyA8wV7ch2qSGbyxS5DNWTdYm8pWV82UwUU4NXx-ihvbmhv1/s1600/02.JPG


Una altra forma d’elogiar-lo és amb la creació de l’Institut Narcís Oller (Carrer de Francesc Gumà i Ferran, 43800 Valls, Tarragona) que imparteix tots els cursos de l'ESO, diverses modalitats de Batxillerat, un cicle formatiu de grau mitjà i tres de grau superior. 

A més és important la Societat Narcís Oller (Carrer Jaume Huguet, 1, 43800 Valls, Tarragona) que pretén mantenir visible la figura de l’autor i promoure estudis sobre aquest i la seva obra. Hi podeu trobar més informació visitant la seva pàgina web:

De fet, la presència de Narcís Oller a la seva vila natal és tan gran que existeix una ruta literària que l'honra traçada sobre els llocs relacionats amb la seva vida i obra. 




També es reflecteix la importància de l’autor en el sistema educatiu, atès que tres de les seves obres van formar part del programa de l’antic pla d’estudis ‒BUP i COU­‒.
  • Pilar Prim:  cursos 1984-85, 1988-89 i 1989-90
  • L’Escanyapobres: cursos 1985-86 i 1986-87
  • La bogeria: cursos 1990-91, 1991-92 i 1992-93

El canvi de sistema educatiu no va fer disminuir pas l’estudi de l’autor als cursos de l’ESO i el Batxillerat. Totes tres han estat també lectures obligatòries i, sense anar més lluny, Pilar Prim és una de les lectures que es tracten a l’assignatura de modalitat Literatura Catalana i que apareixen a les proves PAU. 

En darrer lloc, volem esmentar que les seves obres no han estat només traduïdes i reeditades, també han estat versionades a nous formats. Concretament, La febre d’or s’ha emès en format pel·lícula i sèrie a les cadenes TV3 i TVE.      

Esperem que acabeu de gaudir veient-ne un dels tràilers:

1 comentari:

  1. Més endavant es torna a recomanar la lectura de L'Escanyapobres al Batxillerat. Hi ha una excel·lent guia de lectura de l'any 2000, publicada en el marc del programa "El Gust per la Lectura", del Departament d'Ensenyament. El trobareu a: http://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0068/9d25e41b-c327-4be3-b01e-bf5cb931dae2/Oller_2000.pdf

    ResponElimina