dissabte, 1 d’abril del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Preparació X

Una llegenda comuna

És ben curiós que un dels candidats a correspondre’s a la Coma de L’Escanyapobres, el Mas de Moragues, dugui impregnada una llegenda que el posa en comú amb el castell fictici de la novel·la.

Al Llibre de Llegendes de la Conca de Barberà, Rosa M. Canela ens conta la colla de rumors que van convertir el Mas de Moragues en un espai a vessar de misteri:

Sembla ser que els habitants de la masia vivien molt intranquils. A les nits hi havia moviments i sorolls molt estranys, els raïms i tomacons, penjats al sostre, ballaven bruscament durant moltes hores, la tapa de la comuna s'aixecava tota sola, la mula pujava de l'estable fins on dormien els amos, els mobles canviaven de lloc, els gossos bordaven amb desfici, etc.

Pel que també es conta, i després de diversos esbrinaments, van descobrir l'home que provocava aquelles coses tan estranyes, el van fer apallissar i tot es va acabar. De tota manera, es mantenia la creença que al mas hi havia bruixes, i que to el que hi passava n'era obra. En aquesta mas s'hi han gravat diverses psicofonies, i se n'ha fet ressò la premsa.
 

I el curiós de tot plegat és que dins de L’Escanyapobres el castell esdevé per a la gent del poble un escenari igual de misteriós que el Mas de Moragues. Quan l’Oleguer hi cerca tresors pertot, picant i destapant cada racó digne de ser un amagatall, hom creu que qui genera tots els sorolls és, ni més ni menys, un o diversos fantasmes. I, per això, eviten tan com poden rondar el castell.

Aquest fet és un avantatge per al nostre protagonista, puix que, esquerp i desconfiat com és, ja li va bé mantenir les persones allunyades del seu voltant. Per contra, la Tuies, l’esposa del difunt notari, que pretén vendre el monument, prefereix apagar la remor i amenaça l’Oleguer: si no deixa de fer sorolls el delatarà i la gent del poble ja no creurà que el castell està encantat. Però l’Escanyapobres la convenç de les avantatges d’aïllar el castell del poble; de fet, aquest convenciment ben aviat es converteix en el lligam matrimonial que unirà ambdós personatges (per a conèixer amb més profunditat la història d’aquests dos avars consulteu el blog de les nostres companyes).


Fonts

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada