dimecres, 22 de març del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Execució II

Confecció de la ruta literària II: la Coma


Tot seguit us descobrirem un segon tros de la ruta literària de L'Escanyapobres (vegeu el primer). Calceu-vos bambes, perquè ens n'anem cap a la muntanya!

Les parades referents als espais reflexos i a la Coma –amb tots els seus camps i boscos– són les següents:
Mapa extret de l'ICGC



Mas de Moragues



Al Mas de Moragues us farem memòria de la descripció que Oller en dona a l'inici del tercer capítol i analitzarem sobre terreny els pros i els contres del fet que aquesta masia pugui correspondre's a la Coma de L'Escanyapobres. (vegeu l'entrada: "On és la Coma?")



Mirador dels Frares Encantats



Des de l'alçada del Mirador dels Frares Encantats pot palpar-se amb els ulls la panoràmica que l'Oleguer gaudeix dins la novel·la i, fins i tot, pot arribar a compartir-se la melancolia que l'envaeix quan, de lluny, veu les casetes de Pratbell, id est, de l'Espluga, i tota la majestuosa Conca de Barberà.
Per a ampliar-lo, feu clic aquí.

Per a arribar-hi, cal travessar uns frondosos alzinars, que, segons els especialistes, són dels més ben conservats de Catalunya. Sota la intimidadora ombra que projecten, sentirem de prop els calfreds que atrapen de nou l'esperit avar al cos del nostre protagonista (vegeu l'entrada "Espai reflex II: la Coma").

Recordem les paraules que Oller dedica als alzinars:

S’esqueia la Coma [...] dins d’una fondalada tranquil·la i apacible, encara que un xic tristota pel to negrós que donava als vessants l’espès alzinar que els coronava.



Granja Mitjana


Valorades les possibilitats que la Coma pugui ser el Mas de Moragues, visitarem també la Granja Mitjana i la sotmetrem a la mateixa prova. Val a dir que la impressió que genera d'entrada la Granja Mitjana –força més elegant que la del primer mas– fa molt més convincent que l'escenari escollit per Oller fos aquell i no pas el Mas de Moragues. Però, per a comprovar-ho, cal a anar-hi i viure-ho!


Fonts

OLLER, Narcís. L'Escanyapobres. Barcelona: Biblioteca Bàsica d'El Periódico, 2005. ISBN: 84-96520-05-6.

ARITZETA, Margarida. Ruta de "L'Escanyapobres" de Narcís Oller. Valls: Societat Narcís Oller, 2017.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada