dilluns, 20 de març del 2017

La ruta de L’Escanyapobres. Preparació IX

Espai reflex II: la Coma


La Coma és el segon espai reflex de L'Escanyapobres: per una banda, els dies càlids de l'estiu i els cultius productius es plasmen en els somriures de tota la gent que l'habita; per l'altra banda, la Coma s'emmiralla en l'estat miserable del protagonista, ja que a partir de la seva arribada la collita s'empobreix.

Vistes des del Mas de Moragues
Llàstima que La Coma no marxés també així! Quan tota la contrada prometia una collita que dava bo de veure, allò estava derrotat, derrotat! Els sembrats no muntaven dos pams de terra; una mar de gram, salpicada de roselles i blauets, sepultava la vinya; l'hortalissa del quintà creixia escanyolida i amb les fulles que hauríeu dit escaldades.


A diferència de la relació que comparteixen castell i protagonista, mancada d'explicació lògica, la connexió que manté la Coma amb els personatges és del tot racional. Els beneficis del camp comporten alegries: asseguren una mínima bonança econòmica i, al seu torn, una tranquil·litat per a l'esperit. Per contra, l'ensopiment de la collita conseqüència de l'avarícia de l'Oleguer, que no es disposa a invertir diners en adobs per a la prosperitat del camp provoca tot el contrari.

En darrer lloc, al tercer capítol, quan és a la Coma, l'Escanyapobres busca refugi per a la negror dels seus pensaments. Així, s'endinsa en els frondosos alzinars que forneixen els lloms de les muntanyes, els quals li provoquen una mena de benestar indescriptible i, sobtadament, li retornen l'essència avara. Descobreix que prefereix aquella escena enfront de la que es viu al mas de la Coma en època estival. Per tant, l'obscuritat dels boscos impregnada en l'Oleguer –o l'obscuritat de l'Oleguer impregnada en els boscos– ens porten considerar la vegetació de la Coma un espai reflex.


Fonts

OLLER, Narcís. L'Escanyapobres. Barcelona: Biblioteca Bàsica d'El Periódico, 2005. ISBN: 84-96520-05-6.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada